Koherencia: a belső harmónia megteremtése

Mi a koherencia és milyen szerepet játszik az életünkben? 

A rugalmas ellenállási képesség – azaz a reziliencia – kifejlesztése és a belső harmónia elérése – vagyis a koherens állapot létrehozása egyre fontosabbá válik komplex világunkban. Ebben a bejegyzésben elolvashatod, hogy

mi a koherencia, és milyen szerepet játszik az életünkben?

A koherencia a pozitív érzelmek aktív felhasználását és a belső harmónia megteremtését jelenti. 

Mikor tartósan stresszes érzelmeket élünk át, ilyen például a szorongás, vagy a düh, a testünk nem tud megfelelően funkcionálni és többek között a szívritmusunk mintázata szabálytalanná válik, inkoherens lesz. 

Az inkoherens állapot meglehetősen negatív hatással van az egészségre, az agyműködésre, az idegrendszerre, a teljesítőképességre és a közérzetre is.

Az alacsony rezgésű érzések, mint például a szégyen, a bűntudat, a harag, a neheztelés, az elutasítottság vagy a sértettség, lefelé húzó spirálba rántják azt az embert, aki hosszabb időn át fenntartja ezeket az érzéseket magában. 

Ezek a nehéz érzések tehát szabálytalan, inkoherens szívritmus mintázatot eredményeznek a testben. A belső diszharmónia, valamint a rugalmas ellenállás képességének a hiánya hosszú távon súlyos következményeket okoznak és mentális, lelki, fizikai egészség romláshoz vezetnek. 

Amikor azonban olyan pozitív érzelmekkel találkozunk, mint az elismerés, a hála, a nagyrabecsülés, a törődés, az öröm vagy a gondoskodó szeretet, akkor ezeknek az érzéseknek a tudatos, gyakori átélésével a szívritmus mintázatát szabályossá és koherenssé változtathatjuk.

Magas koherencia szinthez tehát pozitív érzelmeket társítunk. A koherens, azaz a belső harmonikus állapotból (és ezen van a hangsúly) kiinduló, először az agyunkba, majd onnan az idegrendszerbe küldött, szívből érkező jelek hatására csökken a stressz és a kognitív funkciók erősödnek. Javul a közérzet, a koordinációs és reagálási idő, az immunrendszer pozitív reakció válasza és a hormonális egyensúly.

 

A szabályos és harmonikus szívritmus a koherencia szint mutatója.

A koherens állapot elérése, gyakorlása és megtartása által hosszú távú, tartós változásokat érünk el az életünk minden területén, mint például:

  • a rugalmasságot,
  • a vitalitást,
  • az általános jó közérzetet,
  • a mentális jelenlétet döntéshozatal során,
  • az érzelmi tudatosságot,
  • a nyugalom megtartásának képességét nehezebb helyzetek kezelésekor.

A koherencia pszichológiai megközelítésből tekintve egy olyan harmonikus, nyugodt, azonban vitalitással teli, fogékony állapot, ami támogatja a mindennapi egészséges működést, az összpontosítást, az interakciókat, a problémamegoldást, a mentális éleslátást, a koordinációt és a fizikai aktivitást.

A koherencia tehát nem relaxáció. A koherens állapot a szívritmus mintázatát változtatja meg, és ahogy már korábban volt szó róla, a pozitív érzelmek aktív felhasználását jelenti (tehát nem csökkenti a szívritmust, és nem az a célja, hogy pihentető, nyugalmi állapotba hozza az embert).

A test koherens állapotában nagyon fontos fiziológiai változások történnek: a vegetatív idegrendszer két ága szinkronba kerül egymással, a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása, működése pedig fokozódik. Ennek hatására a különböző szervek és szervrendszerek szinkronba kerülnek egymással és a szív által diktált ritmussal. A szív és az agy működése összhangba kerül.

Ez a folyamat kedvezően hat az egész testre, a viselkedésre, a közérzetre, a döntéshozatalra, a stressz kezelésére. Életünket alapjaiban tudjuk megváltoztatni ez által a folyamat által.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan alakítsuk a 2022-es évet?

Hogyan alakítsuk a 2022-es évet?

Szenvedélyem a tudatos teremtés, az inspirálás és a bennünk rejlő potenciál kiaknázása. Tudom, hogy erre képesek vagyunk BÁRMILYEN helyzetben. Ahogy sokan mások, én is tapasztaltam, hogy a múlt évben nem minden úgy alakult ahogy terveztük, sőt sok esetben teljesen...

bővebben
Tényleg kétszer élünk?

Tényleg kétszer élünk?

Sokat gondolkoztam az első könyvem címén – valójában ez már a kisebb „gond” volt, mert bevallom a könyvet megalkotni bővelkedett a kihívásokban. Mindig is vágytam, erősen akartam átadni mindazt, amit az évek során elsajátítottam, megtapasztaltam, és az intuíció...

bővebben
Reziliencia: a rugalmas ellenállás képessége

Reziliencia: a rugalmas ellenállás képessége

Mit jelent a reziliencia és miért fontos a számunkra? Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá válik a reziliencia kifejlesztése és a belső harmónia, a koherens állapot elérésének megteremtése. Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, hogy  mit jelent a reziliencia és miért...

bővebben

Iratkozz fel itt értesítőre:

X
X